Vijf natuurgerichte principes


De Praktijk voor Primaire Reflexen hanteert een holistische benadering voor het helen en vitaliseren van mensen. Het fundament voor deze benadering wordt gevormd door vijf natuurgeneeskundige principes.

Energie

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven.  Er kan pas worden gewerkt aan prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn wanneer de energiehuishouding op orde is. Zonder energie functioneert het lichaam niet optimaal en kan er geen genezing plaats vinden. Het is een eerste prioriteit om te zorgen dat je over voldoende energie beschikt, dat er een evenwichtig stromen van de energie plaats vindt en dat eventuele blokkades worden opgeheven.

Prikkeloverdracht

De prikkeloverdracht komt tot stand via je zenuwstelsel. Via de hersenen worden prikkels via het zenuwstelsel naar de rest van je lichaam gestuurd. Maar ook andersom worden prikkels vanuit je lichaam naar je hersenen gestuurd. Het zenuwstelsel is het communicatienetwerk ofwel ‘de telefoonlijn’ van je lichaam. Pijnprikkels bijvoorbeeld hebben een functie om bij bepaalde situaties juist en snel te kunnen reageren. De prikkeloverdracht zorgt er ook voor dat bepaalde signalen, bijvoorbeeld over wat je nodig hebt voor herstel, aan het lichaam worden doorgegeven. Een goede prikkeloverdracht is onmisbaar om goed te kunnen functioneren en herstellen.

Drainage

In het dagelijks leven heeft ons lichaam regelmatig te maken met overbelasting door afvalstoffen. Enkele oorzaken van buitenaf kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht (zware metalen) of bepaalde stoffen zoals restanten van pesticiden, dioxines of bepaalde toevoegingen in onze voeding. Daarnaast kan ons lichaam zelf een overbelasting van afvalstoffen creëren doordat bijvoorbeeld het lymfesysteem of bloedcirculatie niet optimaal functioneert. Het lichaam is onder gunstige omstandigheden in staat om de meeste afvalstoffen zonder problemen uit te scheiden via de uitscheidingsorganen. Soms echter is het wenselijk om het lichaam daarin te ondersteunen en te stimuleren. Wanneer er te veel afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de darmen, dan kunnen voedingsstoffen ook niet goed meer worden opgenomen.

Voeding

Voeding onderhoudt de cellen en voorziet deze van brandstof. De dagelijkse voeding is één van de belangrijkste componenten voor een fit en gezond lichaam en een scherpe geest. Bepaalde voedingsmiddelen worden niet door iedereen even goed verdragen. Dit kan een tijdelijke kwestie zijn. Door gerichte voedingsadviezen kan dit in gunstige zin veranderen.

Geestelijk welzijn

Emotionele, mentale en spirituele aspecten beïnvloeden gezondheid en welzijn. Bewustzijn over belemmerende denk- en gedragspatronen is buitengewoon belangrijk voor het geestelijke en fysieke welzijn. Door zorgen of andere geestelijke spanningen kunnen klachten zoals rugpijn, hoofdpijn of verkrampte spieren ontstaan. Door belemmerende denk- en gedragsproblemen op een gezonde manier te veranderen, te doorbreken of los te laten kan herstel plaatsvinden en kan het lichaam ook ide toekomt beter in balans blijven.